Thursday, July 13, 2017

Den Kulturella utsikten mellan Sverige och Etiopien


This topic is most relevant to : Swedish and International people interested in Ethiopian cultureHabeshas born and raised outside EthiopiaHabeshas Studying and Working outside Ethiopia.


Jag träffade en vän som kom från Etiopien. Han föddes 1987 i Addis Ababa, vilket är huvudstaden i landet. Han har bott i Sverige för  nästan två och halv år. Oftast gillar han att åka till kyrka. Han är intresserad av religiös aktiviteter. Dessutom gillar han att lyssna andlig sånger. Han har läst många böcker hittills och hans favorit bok är Bibeln.

”Det finns många saker man kan säga om kultur”


Han har intresse för kultur. Han tycker om att analysera och jämför kulturen i Sverige med Etiopien. Han säger, ”Det finns många saker man kan säga om kultur”. Dessutom tycker han kultur kan hålla identitet av samhälle. Han tror Etiopien kultur påverkas av religiös övertygelser medan Sverige kultur influeras med enskild rätt och jämlikhet. I Etiopien rättigheter i samhället är prioriterat, förutom individens rättigheter. Den här tanken är accepterad i samhället från barndom.
gravad lax med potatis(coop.se)

Många människor bor i Etiopien, så det finns många samhällen med annorlunda tradition. Det finns många ceremonier för vanliga dagar och helgdagar. Hans favorit kulturhändelse är Etiopien traditionell kaffeceremoni. Han tycker att det är unikt och kan locka många människor som kom från andra länder. Å andra sidan, har han mycket intresse för midsommarceremoni i Sverige eftersom han tycker om folk sånger och danser. Han jämförs den här ceremonin med Etiopien “timketceremonin” eftersom det finns likheten mellan de. Den här händelsen kallas som trettondagar på Svenska.




Han tycker om rätter som har fisk innehållet liksom gravad lax med potatis


Han gillar sånger av Fred Åkerström. Han är också intresserad av Sportlov händelse, vilket äger rum i vintern. Dessutom gillar han några rätter från båda länder. Till exempel, från Sverige han tycker om rätter som har fisk innehållet liksom gravad lax med potatis och från Etiopien, är ”Doro Wot” och ”Ayb med Misir Wot” sin favorit. Han är vegetarisk och det var ovanlig för många människor som bodde i hans hemland. Därför, det var lite svårt for han att få många alternativ livsmedel. Han tror att det finns några saker man kan lära sig från det landet han bor nu. “Jag beundrar Sveriges bekymmer för miljön”, säger Han.

Till slut, även om det finns många differens mellan två länder, observerade han att det finns några likheten också. Till exempel, människor från båda länder är välkomnande och hjälpsam när de tar emot ny personer som kommer från andra plats. Andra saker han ha en åsikt om likheten är hur samhällen visa respekt för varandra även om det finns olikhet på grund av religion, språk eller plats. Dessutom beundrar han Sveriges öppenhet för invandrare.
klicka på länken "view web version" för bättre utsikt.